Unikátní kulový plynojem byl postaven r. 1931 a zprovozněn o rok později. Po těžkém poškození v závěru 2. světové války r. 1945 našel po opravě od r. 1949 nové využití jako pracoviště laboratoře vysokých rychlostí a vědeckým účelům slouží dodnes.
Libeňský plynojem
© Jiří Špaček, 04/2015
Graficke pismenko Bývalý plynojem v podobě mohutné stříbřité koule stojí na původně holém návrší v dominantní poloze nad libeňskou Palmovkou, nyní v blízkosti stanice metra B téhož názvu. Návrší nad dnešní Sokolovskou ulicí je nyní sice již značně zastavěno, ale objekt plynojemu v uzavřeném areálu výzkumného pracoviště je dobře viditelný z nově upraveného parku na severním svahu a zejména ze sportovního areálu na svahu opačném.
Jiří Špaček, 21.4. 2015

historie

Myšlenka konstrukce kulových plynojemů byla technologicky zvládnuta až ve 20. letech 20. století. Jejich výhoda spočívala hlavně v tom, že umožňovaly při malé zastavěné ploše skladovat svítiplyn pod relativně vysokým tlakem. Z plánu vybudovat síť vyrovnávacích plynojemů na tehdejších okrajích Prahy byla nakonec realizována jen jediná stavba. Konstrukci kulového plynojemu zpracovalo Vítkovické horní a hutní těžařstvo, vlastní nýtovanou konstrukci

Jiří Špaček (s využitím informačních materiálů odboru kultury Úřadu městské části Praha 8), 21.4. 2015

technická památka
    Praha 8-Libeň