Nejmenší a nejméně známá z jizerskohorských přehrad leží na Albrechtickém potoce v západním podhůří. Pochází z let 1904-1906 stejně jako přehrada Fojtka v sousedním Mníšku. První na našem území s hrází vyzděnou z lomového kamene, projekt prof. Ing. Otto Intze z univerzity v Cáchách.
Přehrada Mlýnice
Mlýnice je malá osada s méně než 30 obyvateli, místní část obce Nová Ves (katastrálně Nová Ves u Chrastavy). Mlýnice je také název katastrálního území o rozloze 1,2 km². První písemná zmínka o vsi pochází z r. 1595. Do r. 1946 nesla název Mühlscheibe. Prochází jí vedlejší silnička, která vychází ze silnice I/13 poblíž Albrechtic u Frýdlantu a ústí do silnice II/592 před Novou Vsí. Turisticky značené trasy touto oblastí neprocházejí.
Vodní nádrž Mlýnice je rozlohou 5 ha nejmenší ze soustavy jizerskohorských přehrad.
3.8. 2020

historie

Vodní nádrž Mlýnice (někdy nazývaná Mlýnická přehrada) leží při jižním okraji katastru vsi na Albrechtickém potoce. Ten se poté vlévá do říčky Jeřice, která je pravostranným přítokem Lužické Nisy. Přehrada byla vybudována v letech 1904–1906 souběžné s nedalekou vodní nádrží Fojtka v sousedním Mníšku zbudovanou na Fojteckém potoce. Obě přehrady jsou od sebe vzdáleny asi 3 km a projektoval je Ing.

Hana Kubiková, aktualizace Jiří Špaček, 23.4. 2007

popis

Hráz vodní nádrže Mlýnice je 159 m dlouhá, 4,5 m široká a 21,5 m vysoká. Byla vyzděna z lomového kamene jako první na našem území. Vytváří jezero o rozloze 5 ha a maximální hloubce 14 m.
    Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Mlýnice