Vodní nádrž Hostivař byla vybudována v letech 1961–1963 v Petrovickém údolí na potoce Botiči. Byla kompletně napuštěna v roce 1964 a její rozloha činí až 42 ha. Maximální hloubka dosahuje 12 m. Na místě dříve bylo koupaliště a 50 metrový bazén.
Graficke pismenko Hráz přehrady je nejsnadněji dosažitelná autobusy MHD, a to z Hostivaře od zastávky Hostivařské náměstí po červené turistické značce, která vede podél celého severního břehu nádrže do Petrovic a dále do Průhonic. V opačném směru po téže značce lze jít z Petrovic od zastávky Newtonova. Z Hájů od zastávky Jižní Město s otočkou autobusů vede ulice zvaná K Jezeru.
6.5. 2019

historie

V místech současné Hostivařské nádrže bývalo Petrovické údolí, kterým protékal potok Botič a kde se nacházel i Mouchův mlýn. Ten na místě nedaleko hráze stál od roku 1734 a byl srovnán se zemí v době výstavby přehrady. I když nejstarší návrh na přehradu pocházel již z roku 1906, byla v údolí stavěna menší koupaliště a plovárny. Ale opakované záplavy a poslední velká povodeň 8. července 1958 rozhodla definitivně o vybudování přehrady. Do té doby

JC podle wikipedie, 5.5. 2019

popis

Přehradní nádrž na potoce Botiči na jihovýchodním okraji Prahy. Maximální rozloha: 42 ha Maximální hloubka: 12 m Nadmořská výška: 248 m n. m. Přítok vody: potok Botič, Hájecký potok Odtok vody: potok Botič Objem vody: 1 845 000 m³ Vodní plocha zasahuje do městských částí Praha 11, Praha 15 a Praha-Petrovice Délka hráze: 110 m Výška hráze: 16 m Délka vzdutí: 4 km

vodní plocha
    přehrada