Vinořské hradiště bylo pravděpodobně vybudováno v 11. a 12. století na cestě z Prahy do Staré Boleslavi. Povrchový sběr odhalil keramiku z této doby, ale také halštatskou keramiku. Hradiště tvořily dvě nestejně velké části s vlastním opevněním.
Vnitřní plocha hradiště, pohled k severu.
© Prudký Martin, 10/2011
Hradiště je přístupné ze Satalic od kaple sv. Anny přes bývalou bažantnici nebo z Živanické ulice ve Vinoři přes pole a rokli.
Prudký Martin, 5.10. 2011

historie

Raně středověké hradiště bylo vybudováno na komunikaci spojující Prahu a Starou Boleslav. Nálezy keramiky datují osídlení do 11. a 12. století, odkryta byla i keramika z halštatské doby. Součástí zástavby byla pravděpodobně i sakrální stavba, protože zde byla nalezena část románské terakotové dlaždice. Vinořské hradiště bylo v archeologické literatuře poprvé zmiňována v roce 1868 a v šedesátých letech minulého století byly zveřejněny výsledky

popis

Vinořské hradiště se skládá ze dvou částí, tzv. Velkého a Malého hradiště. První, o rozloze 3,7 ha, leží severně od druhého, jenž má rozlohu 0,9 ha. Obě byla hájena vlastním opevněním, a to mohutnými valy. Na jižní straně, otevřené do ploché krajiny, dokonce zdvojenými. Bylo postaveno na trojúhelníkovém ostrohu, ze západu a východu obklopeném údolími.

hradiště
    Praha 9-Vinoř