Pískovcové sousoší sv. Jana Nepomuckého v Předměřicích nad Jizerou je barokní dílo, které pochází z roku 1720.
Předměřice nad Jizerou jsou obec ve Středočeském kraji, okres Mladá Boleslav. Rozkládají se 20 km jihozápadně od Mladé Boleslavi a 30 km severovýchodně od Prahy. Leží na levém břehu řeky Jizery bezprostředně poblíž dálnice D10 a prochází jimi kromě silnice II/610 červeně značená turistická trasa ze Sojovic do Benátek nad Jizerou. Sousoší sv. Jana Nepomuckého se nalézá u schodiště č. p. 29 (bývalá fara) jen několik metrů od návsi.
30.6. 2017
historie

Pískovcové sousoší sv. Jana Nepomuckého, které pochází z roku 1720 (uvádí se i r. 1780), nestálo původně na současném místě u schodiště fary, nýbrž zaujímalo výjimečné postavení ve středu návsi. Jedná se barokní dílo v mírně nadživotní velikosti cca 2,20 m. Dle nápisu na podstavci bylo toto umělecké dílo přeneseno na současnou pozici roku 1900 nákladem obce Předměřické a důstojného pana faráře. Sv. Jan Nepomucký je vypodobněn s mladou ženou, na jejíž hlavě spočívá pravá ruka světce a jeho noha se zase dotýká koule, pod níž je dobře rozeznatelná hlava ďábla. Nemovitá památka ČR je zapsána na seznamu Národního památkové ústavu. Ačkoli jde o chráněnou památku, v době pořízení fotografie 23.6.2017 světci zcela chyběla hlava.

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Předměřice nad Jizerou