Arenda byla postavena v roce 1726 jako sýpka a byty ředitele velkostatku a jeho podřízených. V roce 1875 byla upravena na panské obydlí. Od poloviny 20. století slouží zemědělským účelům a chátrá.
Kdokoliv projíždí kolem Starého Jičína z Olomouce na Frýdek – Místek, nemůže ujít jeho pozornosti zvláštní patová budova s mansardovou střechou, stojící osamoceně ve svahu k městečku. Jedná se o budovu tzv. Arendy (arenda – lat. nájem či druh nájmu, při kterém se pozemek nejen užívá, ale berou se z něj i požitky na základě vynaložené práce arendátora). Budova Arendy stojí při bývalé panské zahradě na rozhraní Starého Jičína a obce Jičiny. Byla sídlem vrchního úřadu, jenž měl původně právo hrdelní, které městečko Starý Jičín získalo v 18. století. Budova Arendy byla postavena v roce 1726. Později sloužila i jako sýpka a byty ředitele velkostatku a jeho podřízených. V roce 1875, kdy byl odprodán starojický zámek, byla upravena na panské obydlí. Po 2. světové válce byl objekt celkově opraven, ale následně majitelům konfiskován. Objekt Arendy po 40 let a vlastně i dnes slouží zemědělským účelům a již nic nenapovídá jaký byl jeho původní účel. Obdivovat lze tuto mohutnou stavbu jen z venčí. Dovnitř se nám nepodařilo dostat.
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 3.7. 2006

Historie starojické arendy

Jednopodlažní budova byla postavena po roce 1726 v dolní části zámecké zahrady. Tato bývalá správní budova byla po prodeji zámku roku 1875 upravena jako panské obydlí. Dříve sloužila arenda také za sýpku a byly zde byty ředitele velkostatku i jeho úředníků. Po Seilernech přechází do majetku rodu Deymů ze Stříteže. Deymové koupili velkostatek roku 1906 a od roku 1908 bydleli trvale na Starém Jičíně. JUDr. Maria Bedřich František Xaver Deym (n. 21.5. 1866) byl zde velmi oblíben pro své demokratické vystupování. Zemřel na následky autonehody 2. ledna 1929. Majetek pak dědilo jeho pět dcer, jejichž jménem se ujala správy Gabriela, provdaná roku 1925 za bankovního úředníka barona Karla Kasta z Ebelsberku. Jediný syn Maria Bedřicha a bratr jmenovaných sester Josef (n. 1907 + 1973) dědil panství Nemyšl. Baron Karel Kast byl jako příslušník wehrmachtu těžce zraněn v bitvě u Charkova a zemřel 6. září 1943 v Kielcích. Roku 1941 objekt vyhořel…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Starý Jičín