Hradisko o rozloze asi 1,8 ha, chráněné valem, příkopem a palisádou. Osídleno věteřovskou kulturou ze starší doby bronzové, lužickou a slezskou fází kultury lužických popelnicových polí z mladší a pozdní doby bronzové, platěnickou kulturou z doby halštatské a slovanskou ze střední doby hradištní.
Pohled z jižní části valu, přes hradiště, na západ.
© Luděk Vláčil 09/2017
Lokalita „Hradisko“ leží v poloze „Dřínový kopec“ na katastrálním území města Velké Opatovice, které se nachází na severozápadní Moravě, v severní části Boskovické brázdy, v oblasti Malé Hané. Hradisko s dodnes dobře patrným valem je vzdáleno 1,7 km směrem na jih od místního kostela. Leží v nadmořské výšce kolem 510 m n. m. Na místo se dostanete, když půjdete 2 km po červené turistické stezce a naučné stezce Hanýsek vedoucí od jižního okraje Velkých Opatovic. Před hradiskem je malé skalnaté údolíčko se skalními reliéfy zobrazujícími Petra Bezruče a Josefa Bohuslava Foerstra.
historie

Pozůstatky opevnění „Hradisko“ leží v poloze „Dřínový kopec“ u Velkých Opatovic. Řadí se mezi významné archeologické památky v oblasti Malé Hané a jako jedno z mála je kompletně zpracováno. Výšinné opevněné hradisko se rozkládalo v nadmořské výšce kolem 510 metrů na vrcholové části kopce o rozloze zhruba 1,8 ha. Lokalita byla opevněna obloukovitým valem vysokým přibližně 1 metr, který se přimyká k severovýchodní straně, na níž, jakožto nejpříkřejší, se nenacházejí stopy opevnění. Na severozápadě byl val chráněn příkopem. Přerušení valu v jihovýchodní části naznačuje, že se zde mohl nacházet původní vchod. Pozůstatky hradiska byly známy již koncem 19. století. Poprvé lokalitu popsal a zakreslil J. Mackerle v roce 1948, který na základě materiálu z výkopu kladl osídlení do jevišovické kultury z pozdní doby kamenné a opevnění do halštatského období. V roce 1975 hradiště popsal Z. Smrž, jenž uvedl nálezy slezské…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004.,http://www.mzm.cz, 8.10. 2017

Analýzy výškopisu podkovovitého valu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek