Přírodní rezervace Vinořský park vyhlášena r. 1982 na území někdejšího zámeckého parku, založeného v 1. polovině 18. stol. hraběcím rodem Czerninů, který tehdy vlastnil zdejší panství a zámek. V 19. stol. přírodně krajinářsky upraven. Přístupno po trase naučné stezky.
Partie ve Vinořském parku
Graficke pismenko Starobylá ves Vinoř je uváděna již r. 1088, kdy byla darována nově založené vyšehradské kapitule. Od r. 1974 je součástí Prahy jako samosprávná městská část Praha-Vinoř, která má asi 4 000 obyvatel.
Přírodní rezervace Vinořský park je přístupná nejlépe po trase naučné stezky od rybníka U Pohanků, ležícího při silnici na Radonice, nebo ze sousedních Satalic.
18.10. 2016

historie

Přírodní rezervace Vinořský park byla vyhlášena 27. května 1982 na rozloze 34 ha. Tvoří ji bývalý zámecký park. Rozkládá se jižně od městské části Praha-Vinoř. Na jihozápadě je alejí spojena s přírodní památkou Bažantnice v Satalicích (viz samostatné heslo). Její území je převážně zalesněné s výstupy několika pramenů a je ohraničeno pískovcovými skalami. Zámecký park byl založen v první polovině 18. století šlechtickým rodem Czerninů. Sousedil

Jiří Špaček (s využitím informací na panelech naučné stezky a serveru wikipedie), 18.10. 2016