Někdejší mlýn na levém břehu Jizery byl postaven v 16. století boleslavským měšťanem Rožatou. V letech 1606–08 přestavěn nákladem majitelů zdejšího hradu. Roku 1916 vyhořel a nahradila ho raně funkcionalistická stavba, na níž byly přeneseny detaily z původního objektu.
Mlýn od jihozápadu

Rožátovský mlýn

Na náhonu, vytvořeném na levém břehu Jizery stejnojmenným jezem, postavil někdy před rokem 1560 boleslavský měšťan Rožata vodní mlýn. V letech 1606–08 byl objekt rozšířen v panské režii, což připomíná zachovaná deska s aliančním erbem Bohuslava Jáchyma Hasištejnského z Lobkovic (†1605) a jeho manželky Evy Valdštejnské. Úprava mlýna tedy spadá do období, kdy se město Boleslav již vykoupilo z poddanství a jeho někdejším vlastníkům náležel jen hrad a okolní vsi. Mlýn byl v provozu do roku 1916, kdy ho zničil požár. Do té doby zřejmě prošel různými úpravami a vystřídal řadu majitelů. Není známo, zda již před požárem náležel firmě Laurin a Klement, která po něm postavila na spáleništi nový objekt. Pokud získal dnešní vzhled již za I. světové války, jedná se jednu z průkopnických staveb funkcionalismu. Na její východní stranu byla přenesena výše zmíněná erbovní deska, doplněná nápisem o historii mlýna. Náhon tehdy využila vodní elektrárna, dosud dochovaná severně od mlýna. Výroba mouky zde skončila po II. světové válce, dnes je bývalý mlýn sídlem firmy na instalaci plynových zařízení.
Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Mladá Boleslav