Tvrz poprvé doložena roku 1390. Tvrz pobořena během třicetileté války. V roce 1658 se tvrz uvádí v rozvalinách. Později část využívána ke správním a hospodářským účelům. Zbytky tvrze stávaly až do konce osmdesátých let 20. století. Postupně zbytky tvrze likvidovány a r. 1995 zlikvidovány úplně.
Zde stávala služská tvrz
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Sluhy se rozkládají asi 4 km severně od severního kraje Prahy a osm kilometrů západně od města Brandýs nad Labem. Historie obce však bude pravděpodobně starší, protože již dříve, možná už od let 979–999, zde stál kostel sv. Vojtěcha. Obcí prochází jen silnice III. třídy. Ve vzdálenosti 2 km severně ale vede silnice Líbeznice - Kostelec nad Labem. Železniční trať obcí nevede. Tvrz stávala v místech, kde je zatáčka silnice vedoucí od spodní části obce ke hřbitovu.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1238. Historie obce však bude asi starší, protože již možná od let 979–999 zde stál kostel sv. Vojtěcha. Tvrz v obci Sluhy je poprvé doložena v deskovém zápisu z roku 1390. O osudech tvrze není mnoho dokladů. Až po r. 1458 jsou tu dosvědčeni rytíři Služští z Chlumu a po r. 1495 Myškové ze Žlunic. Pak se střídali majitelé, jak z řad šlechty, tak i měšťanstva. Po bitvě na Bílé hoře poslední majitel uprchl

popis

Není známa původní podoba služské tvrze. Později prošla mnoha úpravami a sloužila až do počátku 17. století. Po připojení k Ctěnicím rezidenční funkce tvrze zanikla. Poté byla tvrz využívána především ke správním a hospodářským účelům. Roku 1780 nechali tehdejší majitelé budovu bývalé tvrze zčásti zbořit a zbylé konstrukce použili při výstavbě nové vrchnostenské sýpky. Podsklepená obdélná budova měla nad přízemím ještě patro a pod střechou navíc