Barokní zámek postavený za Arnošta Josefa Pachty z Rájova v letech 1699 – 1706, navrhl Giovani Batista Alliprandi, inspirovaný návrhy zahradní architektury Johana Bernarda Fischera z Erlachu. Zajímavě řešená budova zámku s čestným dvorem a parkem.
Na kraji obce Liblice, 10 km JV od Mělníka, naleznete po pravé straně silnice I/16 z Mělníka na Mladou Boleslav vrcholně barokní zámek postavený v letech 1699-1706 pro Arnošta Pachtu z Rájova. V těsné blízkosti zámku se nachází špýchar a původně gotický kostel sv. Václava. Dále v obci nalezneme Kapli panny Marie a barokní faru ze začátku 18. stol.
Dita Kacerovská, 27.2. 2007
popis

Projekt stavby zámku, patrně inspirovaný návrhy zahradní architektury J. B. Fischera z Erlachu, vypracoval G. B. Alliprandi. Stavební práce řídil G. A. Pessina, štuky provedl Domenico Spezza a kamenické práce vyhotovil G. P. Toscana. Ve 2. pol. 18. stol. došlo k dílčím úpravám, které pozměnily především interiéry. Budova je třípatrová s elipsovitým středem, v němž jsou hlavní společenské místnosti. Ve dvoupatrových obdélníkových křídlech se nacházejí místnosti obytné. Sál, probíhající více patry, byl neorenesančně upraven a vyzdoben nástropní malbou Emila Lauffera. Přízemní hospodářské budovy z 80. let 18. stol. vytvářejí velký čestný dvůr francouzského typu. V současné době prochází zámek rekonstrukcí.

Vlček P. : Encyklopedie českých zámků. Praha : Libri, 1998, 27.2. 2007

Další texty popis
historie

Obec Liblice je připomínána již ve 2. pol. 14. stol. Roku 1669 se ujal panství Daniel Norbert Pachta. K výstavbě zámku však došlo až za Arnošta Josefa Pachty z Rájova. Stavba byla zahájena po přípravných pracích na slavnosti 4. července roku 1699 a dokončena v roce 1706. Zámek má velice zajímavé řešení s velkým čestným francouzským dvorem uzavřeným hospodářskými budovami a mřížovou zdí. Zámek od roku 1952 vužívá AV ČR ke konání vědeckých konferencí, kongresů a symposií.

L.P. (Vlček P.: Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri, 2001), 6.3. 2007

Půdorys přízemí, Liblice, zámek, půdorys přízemí s hospodářskými budovami
Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, [K/O], Academia, 1978
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Liblice