Neoavantgardní víceúčelová hala z l.1981-85 podle projektu O. Chmiela. Ocelovou nosnou konstrukci vyrobily Hutní montáže Vítkovice. V r. 2009 rozhodlo vedení města přes protesty obyvatel o její demolici a nahrazení menší sportovní halou a komerčním obchodním centrem. V říjnu 2013 byla hala stržena.
VSH ve Frýdku-Místku od lávky přes Ostravici

Víceúčelová sportovní hala

V 50. letech 20. století se ve Frýdku-Místku zformoval organizovaný hokejový klub, ale vzhledem k chybějící ledové ploše v 60. letech v této podobě zanikl. Proto v 70. letech vzniklo otevřené kluziště s patřičnými parametry a v roce 1971 se začalo s budováním kryté haly pro zimní sporty obecně. Autorem arch. návrhu haly byl Oskar Chmiel. Víceúčelová sportovní hala byla dostavěná akcemi "Z" v roce 1985 a o rok později sem plně přesídlil hokejový klub i další ledové sporty. Neoavantgartní hala měla kapacitu 6500 sedících diváků. Jednalo se o ocelovou konstrukci (z Hutních montáží v Ostravě-Vítkovicích) čtvercového půdorysu s přeloženou střechou a napříč stoupajícími vikýři, s okny ve zvednutých špicích. Podle arch. Radomíry Valterové připomínala hala motýlí křídla, další ji označovali za rogalo. Lidem připomínala spíše křídla racků, jimž i barevně odpovídala. Ostatně stála na pravém břehu Ostravice, kde jsou tito ptáci běžní. Takto byla jasně patrná např. z Lysé hory v Beskydech. V roce 2004 halu v dražbě koupilo město Frýdek-Místek a v roce 2009 rozhodlo o její demolici z důvodu špatného stavu haly a výstavbě menší haly Polárky a obchodního centra. Proti zboření stavby, která byla jednou z hlavních ikon města, se zvedla vlna nesouhlasu, prosadit změnu se však nepodařilo. Na ministerstvo kultury byla podaná žádost o zařazení objektu mezi kulturní památky, což by stavbu zachránilo, bohužel však toto zařazení nebylo schváleno. V roce 2013 se tak uskutečnila demolice haly, na jejímž místě má být do konce roku 2014 otevřeno nové obchodní a zábavní centrum.
Martin Kovář (doplněno redakcí), 3.10. 2013
historie

V době svého vzniku - na počátku 80. let 20. století - technicky i architektonicky zajímavě pojatý projekt rozlehlé víceúčelové sportovní haly. V době vrcholící socialistické přestavby města Frýdku-Místku se hala stala jakýmsi novým symbolem a dominantou města mezi torzy historických jader původních měst. Tímto symbolem se stala i pro mladou generaci po roce 1989. V důsledku velmi chabé údržby ze strany majitele (v médiích označované jako úmyslné neúdržby), kterým bylo samotné město Frýdek-Místek, bylo rozhodnuto ze strany vedení města o demolici haly. I přes hlasité protesty obyvatel města, architektů, i sportovců byla v srpnu 2013 zahájena její demolice, která vyvrcholila v říjnu 2013 jejím celkovým stržením. Městským zastupitelstvem byl odsouhlasen prodej bývalého místa haly soukromému developerovi, který zde v blízké budoucnosti plánuje vystavět další z mnoha obchodních center ve Frýdku a Místku. To vše přes hlasitý odpor…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Frýdek