Vinoř

V Obůrkách
Opevněné sídliště nebo hradiště stávalo na pískovcové ostrožně. Bylo osídleno od mladší doby kamenné až do doby halštatské. Od východu bylo chráněno příkopem. Ostrožna je z pískovce a její většina je dnes odtěžena a mnoho z ní nezbylo.
Pohled ze severu na ostrožnu
© Prudký Martin, 03/2013
Graficke pismenko Hradiště stávalo na pískovcové skále nad ulicí V Podskalí a přístupné je ze Živanické ulice přes pole okolo zahrádek od jihu. Od severu, od rybníků přístup není možný.
Prudký Martin, 5.3. 2013

historie

Opevněné sídliště či hradiště bylo osídleno v několika pravěkých historických obdobích, od mladší doby kamenné po dobu halštatskou. Obydlená západní část neměla velkou plochu ale dnes z ní zbylo pouhé torzo protože většina pískovcové skály byla odtěžena. Sídliště bylo ze tří světových stran chráněno strmými skalními stěnami, pouze z východu bylo třeba vytesat příkop. Původně byl široký 2,5 m a hluboký 1,5 m. Na jeho vnitřní straně, eskarpě,

hradiště
    Praha 9-Vinoř