Původně věžová tvrz připomínána r. 1398 jako sídlo Drchy z Malé Dobré. V pol. 16. stol. obnovena Jiřím Ždárským ze Ždáru. V r. 1696 přeměřena na sýpku. V této podobě se dochovala jako součást hospodářského dvora dodnes.
tvrz od jihovýchodu
© Milan Caha 01/2009
Malá Dobrá je dnes východní částí obce Velká Dobrá. Leží nedaleko exitu 16 rychlostní silnice R6 a cca 3km jihozápadně od okraje Kladna. Obcí kolem tvrze prochází zelená turistická značka. Tvrz najdeme v blízkosti kruhového objezdu. Parkovat lze na návsi u kaple Nalezení sv. Kříže. Tvrz stojí v areálu fungujícího hospodářského dvora, ten je mimo pracovní dobu uzamčen a tvrz si lze prohlédnout pouze přes bránu.
M.C., 12.2. 2009

historie

První zprava o Dobré pochází z roku 1328, kdy je připomínán Bohuslav z Dobré. S jistotou však nelze říct, ke které tvrzi či vsi se tento predikát vztahoval. Na území dnešní obce stávaly tvrze dvě – jedna v Malé Dobré a druhá ve Velké či Hořejší Dobré (stávala cca 600 m východně na dnešním Komenského náměstí), nedaleko byla navíc ves Pustá Dobrá. S jistotou můžeme říci, že tvrz v Malé Dobré

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, II.díl (K-R), nakladatelství Argo, Praha 2000), 12.2. 2009

popis

Původně měla tvrz charakter obytné gotické věže ze 14. století. Při přestavbě v době renesance byla původní čtvercová věž snížena a dostavěna na malý obdélníkový palác. Při další přestavbě došlo k jejímu dalšímu snížení, prostor byl předělen nižšími stropy a původní okna byla nahrazena typickými malými obdélníkovými okénky barokních sýpek. Na jižním průčelí se dochovalo vnější

výřez z katastrální mapy z r. 1840
    P. Chotěbor v kol.: Encyklopedie českých tvrzí, II.díl (K-R), nakladatelství Argo, Praha 2000