Drobná barokní kaple vystavěna v 18. stol. na obdélném půdorysu s mohutnou hranolovou zvoničkou. Stanová stříška zakončena dvouramenným křížem. Boční stěny členěny obdélným oknem. Památkově chráněno od r. 1987
Kaplička v Sakách u Slaného
© Pavel Vítek 04/2018
Malá ves Saky je součást Třebichovic, obce s pověřeným obecním úřadem. Nachází se 7 km jižně od Slaného a 8 km severně od Kladna. Vsí prochází pouze silnice místního charakteru, spojující Třebichovice a Pchery. Železniční trať na jejím území není. Nejblíže je železniční stanice Kladno-Švermov ve vzdálenosti 4 km ležící na trati 093 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Kladna. Kapličku najdeme v centru na východní straně malé návsi.
popis

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1382. Drobná barokní kaple byla vystavěna v 18. století. Je to stavba na obdélném půdorysu s mohutnou hranolovou zvoničkou, která vyrůstá ze stanové střechy. Jedná se o drobnou orientovanou stavbu krytou stanovou střechou, ze které vystupuje čtyřboký nástavec zvoničky s polokruhově klenutými otvory do čtyř stran. Stanová stříška je zakončena dvouramenným křížem. Střešní krytinu tvoří bobrovky. Průčelí se soklem a římsou mají zaoblená nároží. Boční stěny jsou členěny každá jedním obdélným oknem. Při poslední opravě došlo k změnám architektury kaple. Původně segmentový záklenek vstupu byl nahrazen rovným překladem a záklenek je opatřen čtvercovým větracím otvorem. Na stanové stříšce zvoničky zaniklo mírné zdvižení římsy kopírující kruhové zaoblení otvorů zvoničky. Kaple je památkově chráněna od roku 1987.

Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Saky