Autorem busty Antonína Dvořáka je sochař Václav Nejtek. Pomník odhalen r. 1941. V roce 2018 busta opravena a očištěna. Kvádr jako podstavec z červeného kararského mramoru, busta z bílého mramoru.
Busta Antonína Dvořáka ve Slaném.
© Pavel Vítek 9/2020
Bustu Antonína Dvořáka najdeme u křižovatek ulic Nejtkovy a Politických vězňů. Ulice Politických vězňů vede ke slánské nemocnici. Busta stojí před slánskou Základní uměleckou školou. Směrem na východ od busty, asi 120 m vzdálený, je kostel Nejsvětější Trojice s klášterem Bosých karmelitánů.
popis

Autorem busty Antonína Dvořáka ve Slaném je sochař Václav Nejtek. Odhalení pomníku se konalo 7. 9. 1941 a bylo vyvrcholením oslav k 100. výročí narození Antonína Dvořáka. Při oslavách bylo ve Slaném pořádáno několik koncertů, baletních vystoupení a operní představení. Oslavy českého skladatele v době okupace měly posílit národní sebevědomí. Busta je zhotovena z bílého mramoru. Busta byla dlouhou dobu ponechána bez údržby. Proto na ní byly usazené nečistoty, místy povrch narušovaly i černé krusty. V roce 2018 však došlo k opravě a očištění. Podstavec ve tvaru kvádru je z červeného kararského mramoru. Vlastní busta skladatele je z bílého mramoru.

Pavel Vítek – zdroj: POCHE Emanuel, Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 3. Praha, Academia, 1980, 8.10. 2020

Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Slaný