Služská fara postavena r. 1780 v pozdně barokním stylu. Patrová budova s mansardovou střechou. V lisenami členěném průčelí pravoúhlý kamenný portál s omítkovými volutami po stranách, patro odděleno kordonovou římsou. Nyní fara zrušena a prodána soukromému majiteli.
Bývalá fara ve Sluhách
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Sluhy se rozkládají se asi 4 km severně od severního kraje Prahy a osm kilometrů západně od města Brandýs nad Labem. Obcí prochází jen silnice III. třídy. Ve vzdálenosti 2 km severně vede silnice Líbeznice - Kostelec nad Labem. Železniční trať obcí nevede. Budova bývalé fary se nachází severovýchodně nad kostelem.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1238. Historie obce však bude asi starší, protože již možná od let 979–999, zde stál kostel sv. Vojtěcha. Budova fary byla postavena r. 1780 v pozdně barokním stylu. Jedná se o patrovou budovu s mansardovou střechou. V přízemí je členěna lizénami, uprostřed trojosého průčelí pravoúhlý kamenný portál s omítkovými volutami po stranách. Patro odděleno pásovou kordonovou římsou. V současnosti budova jako

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (P – Š), Poche a kol., Academia Praha 1982, 13.4. 2014