Původně farní, dnes hřbitovní kostel sv. Havla na návrší Havlín stojí na místě starší kaple – první zmínka z roku 1115. Dnešní podoba je barokní, zachovány románské stavební prvky a fragmenty románských fresek. V blízkosti osmiboká barokní kostnice.
Graficke pismenko Kostel sv. Havla tvoří dominantu dnes částečně zalesněného vrchu Havlín vypínajícího se nad Zbraslaví. Jeho okolí je chráněno jako archeologická památka, neboť na něm stávalo slovanské hradiště ztotožňované s hradištěm Osek, zmiňovaným v Kosmově kronice. Ke kostelu vede ze Zbraslavi naučná stezka.
Vstup lze dohodnout na farním úřadě.
Milan Caha, 8.10. 2007

historie

První písemná zmínka o Zbraslavi a kostele na vrchu nad ní je z roku 1115 a to v archivu kláštera Kladrubského, kterému v té době Zbraslav a Lahovice patřily. Románská loď s hranolovou věží byla v gotice doplněna o presbytář a v baroku (okolo roku 1660) dále přestavěna. Původní půdorys byl ve 20. století vyznačen v dlažbě chrámu. Kostel sloužil jako farní až do zrušení Zbraslavského kláštera. Poté převzal úlohu farního kostela klášterní kostel

Vybavení kostela
    Jelikož se kostel nachází na odlehlém místě a není sem zavedena elektřina (tudíž není možno ani instalovat elektronické zabezpečovací zařízení), byla většina inventáře včetně nejcennějšího goticko-renesančního vyřezávaného figurálního oltáře (který pochází z kostela sv. Jakuba u zbraslavského kláštera) v 90. letech 20. stol. přemístěna do Husova sboru čs. církve husitské na Zbraslavi (Pod Špejcharem 694).
    Johannes Cladis , 30.5. 2018

Praha 5-Zbraslav