Velká hospoda postavena v roce 1664 na místě starší zájezdní hospody, zničené Švédy za třicetileté války v roce 1648. Vybudována majitelem mníšeckého panství Engelem z Engelsflussu.
© Milan Caha 11/2008
Velká hospoda (č. p. 11) stojí na nároží Pražské ulice a náměstí F. X. Svobody. Dnešní, v jádru barokní stavba s vysokou sedlovou střechou a vysokým trojúhelníkovým štítem byla postavena na místě starší zájezdní hospody pro kupecké karavany na Zlaté stezce. Stará hospoda byla zničena při jednom z několika plenění města Mníšku švédskými vojsky generála Bannera za třicetileté války v roce 1648. Byla obnovena tehdejším majitelem mníšeckého panství Engelem z Engelsflussu v roce 1664, do dnešní podoby upravena ve 20. století. V budově dodnes funguje restaurace, restaurační prostory mají barokně klenuté stropy, nad dveřmi z jídelny do výčepu je namalována původní podoba hospody.

Středočeský kraj,  Praha-západ  (PZ), Mníšek pod Brdy