Kaple na místě zvaném Malá Svatá Hora byla postavena Edmundem Chvalským v roce 1809, díky daru Jana z Unwertu. Vysvěcena byla v roce 1810. Oltář je rokokový, sochy světců z doby kolem roku 1700.
Malá Svatá Hora leží na poloviční cestě z Prahy do Příbrami a sloužila jako zastávka a místo odpočinku poutníků na Svatou Horu. Ta byla na cestě z Prahy z tohoto místa poprvé vidět. Kapli vystavěl v roce 1809 Edmund Chvalský, pozemek a stavební materiál daroval majitel panství Mníšek Jan z Unwertu. Vysvěcena byla v roce 1810 mníšeckým děkanem Janem Cipeliem. Nad vchodem je plechová deska s milostným obrazem Matky Boží, patrně z kytínského kostela. Ve výklenku nad deskou bývala barokní soška sv. Michaela. Oltář v kapli je rokokový, sochy světců – sv. Antonín Poustevník, sv. Prokop, sv. Pavel a sv. Ivan – byly vytvořeny kolem roku 1700. Kapli spravuje farnost v Mníšku.

Navštívení Panny Marie

V Novém zákoně je popsáno setkání těhotné Panny Marie s její příbuznou Alžbětou, rovněž těhotnou; budoucí matkou Jana Křtitele. Panna Marie poté, co je jí andělem zvěstováno že porodí Syna Božího spěchá aby navštívila Alžbětu a byla "prostřednicí milosti"; aby předala posvěcení nenarozenému Janu Křtiteli. Alžběta byla těhotná i přes svůj vyšší věk a údajnou neplodnost, její těhotenství mělo být podle zjevení Archanděla Gabriela pro Pannu Marii důkazem že Ježíšovo narození bude zázrak a zvěstování je pravdivé.

Středočeský kraj,  Praha-západ  (PZ), Kytín