Moje místa 0
Novorománský kostel postavený v roce 1857 na místě starší stavby. Jednolodní orientovaná stavba s pravoúhlým presbyteriem, k němuž je připojen polygonální přístavek se sakristií. K jižní stěně lodi při západním průčelí přiléhá věž.
Kostel od severovýchodu.
Kostel je situován na mírné vyvýšenině v severní části návsi. Exteriér je volně přístupný (někdejší hřbitov byl zrušen).
10.8. 2008

historie

1367 se uvádí fara, která ovšem jistě byla založena dříve. Po husitských válkách utrakvistická fara. 1626 statek darován císařem Ferdinandem II. klášteru dominikánů v Praze, spolu s patronátem fary. 1857 postaven nynější kostel "v kancelářském slohu 'románském'", když starý byl již na spadnutí. Ze starého ponechána věž, "zvýšená o dva sáhy". 1860 vyměnili dominikáni statek s Františkem Ringhofferem, který jej vzápětí směnil s

Antonín Podlaha: Posvátní místa království Českého 1, s. 216n., 10.8. 2008

popis

Jednolodní stavba s pravoúhlým presbyteriem, k němuž je připojen polygonální přístavek se sakristií. K jižní stěně lodi při západním průčelí přiléhá věž. Klenba presbyteria je placková. Na západní straně plochostropé lodi kruchta. Vnitřní zařízení zčásti pochází ze staršího kostela (jehož stavební materiál je zčásti druhotně použit ve zdivu novostavby).
    Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4, T/Ž, Academia, Praha 1982, s. 370., 10.8. 2008