Zatopený Teletínský lom o rozloze 0,09 ha z něhož se težil kámen pro Štěcovické zdymadlo v roce 1941. Hloubka lomu asi 15 m. Chráněná přírodní památka.
Teletínský lom
Zatopený Teletínský lom o rozloze 0,09 ha byl využíván při stavbě Štěchovického zdymadla v roce 1941. Jeho hloubka je podle místních asi 15 m. 300 m jihovýchodně od tohoto malého lomu se nachází velký Teletínský lom, který byl zdrojem kamene pro Slapskou přehradu. Území je vyhlášeno chráněnou oblastí. V Teletínském lomu je názorně vidět složení hornin ze dvou typů a usměrnění součástek hornin staršího tmavšího typu. V prvohorách vyvřel v jihovýchodních a středních Čechách středočeský pluton – obrovské hlubinné magmatické těleso diferencované na řadu typů hornin (žul, granodioritů až syenitů). Jednou z místních odrůd hornin je granodiorit až křemenný diorit sázavského typu. Jde o středně až hrubě zrnitou horninu s všesměrnou stavbou.
JC podle cedule u místa, 28.12. 2008
Středočeský kraj,  Benešov  (BN), Teletín