Původně redukovaná románská basilika z konce 12. či počátku 13. století, po požáru r. 1620 kostel opraven a v roce 1677 barokně přestavěn. Dnešní podoba z l. 1745–1750. Pod apsidou románská krypta, na jižní stěně lodi odkryt románský portál.
Redukovaná románská basilika s obdélníkovou lodí, čtvercovým chórem a s půlválcovou apsidou, pod níž je původní románská krypta. Ze dvou románských věží se dochovala pouze jižní, severní je zachována jen do výše lodi. Loď i krypta jsou zaklenuty křížovou klenbou, v kryptě jsou původní okna a vstupy. Na místě tribuny je nynější kruchta. Řezbářská výzdoba z lipového dřeva je dílem Lazara Widmanna. Na hlavním oltáři je obraz sv. Havla z r. 1750, od plzeňského malíře Františka Luxe. Na oltáři je dále sousoší sv. Libora s klečícím kajícníkem, který je podle tradice autoportrétem řezbáře Widmanna. Na druhé straně oltáře je sousoší Jana Nepomuckého s žebrákem, za jehož vzor si Widmann vzal svého pomocníka Daniela Piláta. Na zdi mezi oratoří a kruchtou visí pozdně gotický kříž. Varhany pocházejí z r. 1868. Dva zvony – větší Havel a menší Václav – jsou z roku 1673.
Milan Caha (zdroj: Podlaha A. Soupis památek, ročník 35. Politický okres benešovský, Praha 1911)., 6.7. 2009
historie

Původně románský kostel z konce 12. nebo začátku 13. století. Po požáru r. 1620 byl kostel opraven a v roce 1677 barokně přestavěn. Dnešní podoba pochází z přestavby v letech 1745–1750, kdy byly přistaveny obdélníkové přístavky, byl zazděn románský vchod na jižní straně a proražen současný vchod v západním barokním průčelí. Poslední úpravou bylo odstranění dřevěné nástavby jižní věže a nahrazení kamennou věží. V r. 1948 byl odkryt původní románský portál kostela, restaurován v roce 1971.

Mialn Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. P - Š. Academia, Praha 1980)., 6.7. 2009

Antonín Podlaha: Soupis památek, ročník 35. Politický okres benešovský, Praha 1911