Pseudorománský jednolodní kostel s obdélným závěrem a hranolovou věží nad hlavním portálem v jižním průčelí, vybudovaný na místě románské rotundy, uváděné v r. 1352. Starý kostel byl zbourán 1866. Novostavba byla postavena v letech 1866–67.
© Milan Caha 02/2007
Graficke pismenko Třebotovský kostel sv. Martina je poprvé uváděn v soupisu papežského desátku roku 1352, kdy patřil rytířskému řádu křížovníků s červenou hvězdou. Od roku 1630 zde sloužili mše řeholníci ze Zbraslavského kláštera. Původní kostel měl podobu rotundy, která byla léta upravována a přestavována. V 19. století přestala budova vyhovovat a bylo rozhodnuto o výstavbě nového kostela. Starý kostel byl zbourán v dubnu roku 1866. V červnu 1866 byl na místě zbouraného chrámu položen základní kámen nového kostela. Novostavba byla dokončena roku 1867. Kostel je postaven v pseudorománském slohu, je jednolodní, s obdélníkovým presbytářem a štíhlou věží nad hlavním portálem.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 4. T-Ž, Academia, Praha 1982 a http://www.obectrebotov.cz), 1.2. 2011