Hřbitov z r. 1680, naposledy rozšířen v polovině 19. stol. Na hřbitově se zachovalo cca 300 náhrobků, většinou barokního či klasicistního typu. U vstupu je novorománský domek a obřadní síň.
hrobnický domek a obřadní síň
© Milan Caha 10/2008
Židovský hřbitov leží na příkrém ostrohu asi 1 km jihozápadně od centra obce. Nejlépe jej najdeme tak, že po cca 100 metrech od místa, kde se od silnice na Nesvačily (Dlouhá ulice) odděluje do prava zelená turistická značka, odbočíme doleva Mánesovou ulicí mezi domky. Po chvíli opouštíme zástavbu, ulice přechází v polní cestu (na plánu obce uvedenou jako ulice Na Poušti), která nás přivede až ke hřbitovu.
M.C., 21.10. 2008

Židé v Litni
    Židé podle tradice žili v Litni už ve středověku, písemně je však židovské osídlení doloženo až od 3. čtvrtiny 17. století. V roce 1675, stejně tak i v r. 1724 žily v Litni jen 3 židovské rodiny, na konci 18. století tu žilo již 23 rodin a 101 osob, obec měla synagogu s rabínem. Nikdy zde nevzniklo ghetto, židovské domy byly vždy rozptýleny v zástavbě obce. Od té doby počet zde usazených Židů neustále

Hřbitov vznikl v roce 1680, několikrát byl rozšířen, naposledy v polovině 19. století. Na hřbitově se zachovalo cca 300 náhrobků, většinou barokního či klasicistního typu. Nejstarší dochované a čitelné stély jsou z konce 17. století. Naposledy se zde pohřbívalo na počátku 2. světové války. Dřevěný náhrobek z r. 1843 je dnes uložen ve Státním židovském muzeu v Praze. Na hřbitov se vstupuje branou, vedle

Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Liteň