Synagoga z poloviny 19. století na místě starší synagogy. Bohoslužby se zde konaly do 30. let 20. století. Po 2. světové válce přeměněna na hasičskou zbrojnici. V roce 1956 radikálně přestavěna.
bývalá synagoga
Bývalá synagoga, dnes hasičská zbrojnice, je na severní straně náměstí, cca 100m jižně od kostela.
21.10. 2008

historie

Židé podle tradice žili v Litni už ve středověku, písemně je však židovské osídlení doloženo až od 3. čtvrtiny 17. století. V roce 1675, stejně tak i v r. 1724 žily v Litni jen 3 židovské rodiny, na konci 18. století tu žilo již 23 rodin a 101 osob, obec měla synagogu s rabínem. Nikdy zde nevzniklo ghetto, židovské domy byly vždy rozptýleny v zástavbě obce. Od té doby počet zde usazených Židů neustále

O podobě a době vzniku nejstarší liteňské synagogy není nic známo. V polovině 19. století na jejím místě byla postavena synagoga nová. Bohoslužby se v ní konaly do 30. let 20. století. Po 2. světové válce byla přeměněna na hasičskou zbrojnici. V roce 1956 setřela radikální přestavba její podobu, dnes by v této nevzhledné budově bývalou modlitebnu nikdo nehledal.
    Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Liteň