Jednolodní kostel, poprvé zmiňovaný v roce 1352, leží na východní straně černošického náměstí.
Černošice leží cca 15 km jihozápadně od centra Prahy na hlavní železniční trati mezi pražským Smíchovem a Berounem. První nepřímé zmínky o obci pocházejí z 12. století. V té době ves vlastnil kladrubský klášter. Později přešla do vlastnictví krále Přemysla II. Otakara, který ji přičlenil ke zboží královského hradu na Zbraslavi. Po založení zbraslavského kláštera přešly Černošice pod jeho správu a opati vlastnili podací právo ke kostelu (jmenovali faráře). V době držení obce klášterem zde vznikla na vyvýšeném místě nad ústím Švarcavy do Berounky tvrz, na kterou opati dosazovali many. Její pozůstatky v zahradě hostince byly po roce 1985 zničeny.
Encyklopedie českých tvrzí, I. díl A-J, Argo, Praha 2005, 13.4. 2007

popis

Malý jednolodní kostel je poprvé zmiňován v roce 1352. Byl několikrát přestavován, radikální byla hlavně barokní přestavba. Presbytář je pravoúhlý s valenou klenbou, věž stojí v západním průčelí. Hlavní oltář pochází z roku 1713.
    Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977, 13.4. 2007