Barokní zámek byl vystavěn na místě starší tvrze r. 1732 F. V. Vrtbou, v 19. stol. byl přestavěn v empírovém slohu. Po roce 1945 zde byl internát, domov mládeže a později depozitář muzea. V roce 1994 byl zámek vrácen původním majitelům.
© Luděk Pitter 06/2004
Barokní zámek s empírovou fasádou najdete v obci Křimice, dnes již součásti města Plzně. Pojedete-li z Plzně směrem na Cheb a v Křimicích odbočíte na Radčice asi po 200 metrech zámeckou ulicí dojedete na malé náměstíčko v jehož čele zámek stojí. Zámek je veřejnosti nepřístupný. Za zámkem je rozsáhlý park o rozloze 5 ha, který je naopak volně přístupný. Nad vsí je kostel s rodinnou hrobkou Lobkoviců. Mezi zajímavosti tohoto panství patří, že statek Křimice nebyl nikdy za svoji historii prodán, pouze se dědil či byl odkázán, případně znárodněn. Jedná se o patrovou, trojkřídlou budovu. Směrem k náměstíčku je zámek obklopen úzkými nízkými budovami (zdmi), které obloukovitě ohraničující čestný dvůr. Čestný dvůr je zpředu ohraničen pilíři, na kterých stojí kamenné sochy z 18. stol. Další sochy najdete v přilehlém parku i v parku v obci, pocházejí vesměs od plzeňského sochaře L. Widmana. Jezdecká socha sv. Jiří na čestném dvoře je bohužel obklopena bedněním.
17.6. 2004
popis

Jedná se o patrovou, trojkřídlou budovu. Směrem k náměstíčku je zámek obklopen úzkými nízkými budovami (zdmi), které obloukovitě ohraničující čestný dvůr. Čestný dvůr je zpředu ohraničen pilíři, na kterých stojí kamenné sochy z 18. stol. Další sochy najdete v přilehlého parku i v parku v obci, pocházejí vesměs od plzeňského sochaře L. Widmana. Jezdecká socha sv. Jiří na čestném dvoře je bohužel obklopena bedněním.

17.6. 2004

historie

Ve druhé polovině 13. stol. již na místě zámku stávala tvrz v majetku Drslaviců. Další informace jsou až z druhé poloviny 14. stol., kdy obec a tvrz vlastnil plzeňský měšťan Nussl a později Václav Točník. Rod Točníků panství vlastnil až do roku 1621. Ve druhé polovině 17. stol. se stal majitelem panství František z Vrtby. Syn jeho bratra František Václav v roce 1732 přestavěl tvrz na barokní jednopatrový zámek. Rod Vrtbů vlastnil zámek až do roku 1830 a zámek za jejich vlastnictví prošel ještě jednou přestavbou v letech 1811 – 1812. Tato přestavba již neměnila celkovou dispozici zámku. Poslední z rodu Vrtbů odkázal majetek knížeti Janu Karlovi z Lobkovic. Lobkovicové vlastnili zámek až do roku 1948. V období budování komunismu vlastnil zámek státní podnik Škoda Plzeň a byl zde internát, přičemž došlo k naprostému zničení interiérů i k rozkradení mobiliáře. Později byl převeden do majetku Domovů mládeže v Plzni…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 17.6. 2004

otvíračka