Hrady.cz
Zbytky zdiva tvrze a vsi ze 14. st., písemně doložené po r. 1412 jako majetek staroměstským měšťanů. R. 1506 uváděna tvrz jako pustá, poté zanikla i s kostelem a vsí. Dochován zarostlý pahorek s odkopaným vnitřním nárožím hranolové věže a příkopem.
Severovýchodní nároží původní sklepní místnosti tvrze
Graficke pismenko Zajímavé zbytky tvrze Litožnice spolu se zaniklou vesnicí a kostelem jsou důkazem toho, že i v bezprostředním okolí hlavního města se stále dají objevit pěkná a poutavá místa, která navíc zná jen málokdo. Litožnici najdete v současných mapách už jen jako název chráněného území spojujícího tři rybníky a část údolí při Říčanském potoce, mezi Běchovicemi a Dubčí (Praha 10). Zdejší tvrz se objevuje pouze sporadicky v odborné literatuře a, soudě dle mé návštěvy, o jejích zbytcích neví ani mnoho obyvatel z okolí. Přesto je můžete poměrně snadno najít nedaleko od hráze velkého rybníka, pokud se vydáte po břehu Říčanského potoka; jen se nesmíte nechat odradit několika trnitými houštinami.
Filip Matoušek, 11.5. 2005

historie

Litožnice zřejmě vznikla již někdy v první polovině 12. století, jak napovídají některé archeologické nálezy a také zasvěcení dnes již zaniklého kostela sv. Gothardovi. První známá historická zpráva o vsi je ovšem až z roku 1351, kdy vdova po staroměstském měšťanu Ulmanovi prodává litožnické zboží Mikuláši Rokycanskému. Od roku 1379 se jako zdejší majitel několikrát uvádí Štěpán Litoměřický, který ves od roku 1412 pronajal své sestře Kateřině. O

J. Úlovec (in Encyklopedie českých tvrzí, II.díl, ARGO 2000), 11.5. 2005
    Zbytky litožnické tvrze jsou dodnes v terénu dobře patrné, jsou ale ukryté v hustém porostu na břehu Říčanského potoka severně od hráze velkého rybníka. Pro případnou návštěvu rozhodně nedoporučuji léto, kdy je celý areál nepříjemně zarostlý kopřivami a trním. Na malém kopečku, kolem nějž jsou především na jihu ještě dochovány zbytky valu, se dodnes dochovalo severovýchodní nároží sklepní prostory bývalé tvrze, konkrétně okopaný vnitřní líc