Středa, 2. prosinec 2020. Svátek slaví Blanka, zítra Svatoslav
Tvrz je poprvé připomínána k roku 1379, zbytky zdí byly kolem roku 1732 použity na stavbu chlévů a dnes je pohlcena zástavbou.
Ulice Na hradě ze západu
© Prudký Martin, 03/2010
Do tvrze se vstupovalo patrně někde v okolí domu čp. 48 a tvrz stávala na břidličnaté skále dnes ležící uprostřed obce. Ves bývala celá opevněna a součástí fortifikace byly i dvě věže. Obrannou funkci měl i potok a soustava pěti rybníků. Podle pověsti byla spojena s hradem Okoř podzemní chodbou.
Prudký Martin podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - R. Anděl a kolektiv, 25.3. 2010

historie

Vesnice Makotřasy je poprvé připomínána roku 1318 jako majetek Štěpána a Peška z Makotřas a také Jetřicha ze Skuhrova. Tvrz byla postavena před rokem 1379 vladyky z Makotřas, protože je tohoto roku zapsána ve vizitačním protokolu lidické fary. Kolem roku 1415 koupil Makotřasy radní Starého Města pražského Petr Meziříčský. Tento měšťan, který se patrně koupí tvrze chtěl dostat o stupínek výš na

Makotřasy
    Tvrz Makotřaská stávala na břidličnaté skalce nad vesnicí. Pod ní byl veliký rybník a okolo ní táhl se široký příkop, přes nejž byl příjezd ze strany Pražské. Z tvrze zbylo pouze několik sklepů, skrze něž jde na příč šíje. Uprostřed tvrziště stávala okrouhlá věž, jak lze souditi z okrouhlého zasutého sklepu. Nejstarší držitel aspoň části této vsi je Jetřich ze Skuhrova, jenž r. 1316 některé

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

Vložit do oblíbených