Monolitový čtyřboký kamenný milník. Připomínka staré silnice. Milník přibližně vysoký 2 m. Mírně kónický tvar ukončen nízkým jehlancem. Pochází asi z let 1780-1820. Práce lidového kameníka. Špatně čitelné nápisy. Památkově chráněno od r. 1967.
Milník v Tuřanech
© Pavel Vítek 03/2018
Tuřany leží 4 km západně od Slaného a 17 km severně od Kladna. Obcí prochází hlavní silnice I/16, spojující Řevničov s Mladou Boleslaví a Jičínem. Železniční stanice na území obce nejsou. Nejblíže je železniční stanice Slaný ve vzdálenosti 4 km, která leží na trati 110 z Kralup nad Vltavou do Loun. Autobusy má obec spojení se Slaným a Kladnem. Kamenný milník najdeme u hlavní silnice na konci obce, po levé straně směrem ke Slanému.
popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1115. Monolitový čtyřboký kamenný milník je historickou památkou. Připomíná starou silnici a její značení. Milník označoval vzdálenost od panského sídla. Pískovcový milník přibližně vysoký 2 m mírně kónického tvaru je ukončen nízkým jehlancem. Časově lze dílo přibližně datovat do období 1780-1820. Patrně se jedná o práci lidového kameníka. Pod vrcholem jsou na všech stranách v obdélných vpadlých polích vyryty špatně čitelné nápisy. Milník je památkově chráněn od roku 1967.

Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Tuřany