Nepatrné zbytky tvrze z 13. století, písemně doložené roku 1352. V roce 1416 je uváděn Kuneš z Konojed, majitel hradu Zlenice. Tvrz zanikla po roce 1444. Zmínka o pusté tvrzi se objevuje ještě v roce 1677 v černokosteleckém urbáři.
dům čp. 50 - jádro někdejší tvrze
© Milan Caha 06/2008
Rozsáhlý, málo zřetelný kruhový areál tvrziště (na jeho místě dnes stojí domy čp. 50, 56, 8 a 9) najdeme asi dvě stě dvacet metrů jižně od kostela nad malým návesním rybníkem. Viditelnými pozůstatky tvrze jsou zaoblená zeď domu čp. 50, oblý vjezd do dvora tohoto domu a náznaky valů na zahradě domu čp. 8.
11.6. 2008
historie

Existence konojedské tvrze je díky archeologickým nálezům doložena ve 13. století. První písemné potvrzení je z roku 1352. V roce 1416 je uváděn Kuneš z Konojed, který kromě Zlenic, vsi a statku Kozojedy vlastnil i zdejší tvrz. Po něm tvrz vlastnil jeho syn, Jan z Kozojed a po jeho smrti dcera Běta z Kozojed. V roce 1444 přešly Konojedy do vlastnictví Zdenka Kostky z Postupim, který však na tvrzi nikdy nesídlil. Od té doby tvrz pustla. Zmínku o pusté tvrzi najdeme ještě v černokosteleckém urbáři z roku 1677.

Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Konojedy