Vrcholně barokní kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Hořelici vznikl v letech 1740-1747 na místě starších staveb gotických a renesančních nákladem vévodkyně Toskánské. Autor projektu není znám, je za něj považován K. I. Dienzenhofer nebo Václav Špaček, dvorní stavitel vévodkyně, jejíž erb je v průčelí.
Kostel v Hořelici
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Obec Rudná vznikla r. 1951 sloučením dvou původně samostatných vsí Dušníky a Hořelice, nepřevzala však název žádné z nich, nýbrž dostala zcela nový, který údajně navrhly místní školní děti. Vychází ze skutečnosti, že v bezprostředním okolí se od 19. století až do r. 1964 intenzivně těžila železná ruda. Historické názvy původních obcí zůstaly zachovány jen v pojmenování katastrálních území. Rudná leží v bezprostřední blízkosti Prahy v sousedství dálnice D5. Má nyní asi 5 tisíc obyvatel a od r. 2000 je povýšena na město. Je to vlastně ulicové město, neboť ho tvoří páteřní, 4 km dlouhá a silně frekventovaná Masarykova ulice, vlastně silnice II/605, ...
2.7. 2015

historie

Římskokatolický kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Hořelici, který je považován za nejkrásnější barokní stavbu v západním okolí Prahy, byl dokončen r. 1747. Historie kostela v této vsi je však mnohem delší, protože již r. 1356 je tu doložen farní kostel v gotickém slohu. Ten byl radikálně přestavěn nebo možná nově postaven r. 1605 jako pozdně renesanční stavba, která padla r. 1631 za oběť saské protestantské armádě. Opravy se kostel dočkal až r.

Jiří Špaček (s využitím informací městského úřadu Rudná, farnosti Rudná-Hořelice a www.wikipedia.org), 2.7. 2015