Beroun

městská památková zóna
Město založeno kolem r. 1295 Václavem II. Městská památková zóna vyhlášena v r. 1992, kdy byly zahájeny opravy. Další opravy po záplavách v r. 2002. V r. 2009 Historické město roku. Zbytky hradeb, dvě dochované městské brány a jádra historických domů na hl. náměstí, kostel sv. Jakuba s děkanstvím.
Pohled na historické centrum Berouna – zleva přitéká Berounka, zprava Litávka
Beroun najdete jihozápadně od Prahy, na hlavní železniční trati (a také dálnici) do Plzně, hlavní vlaková stanice je cca 0,5 km od náměstí. Z hlavní trati zde odbočuje boční trať podél Berounky do Nižbora, Roztok (u Křivoklátu) a Rakovníka. Město je také křižovatkou mnoha turistických cest. Kromě historického centra lze navštívit například Muzeum Českého krasu v nejstarším berounském domě, rozhlednu na Městské hoře a pod ní oblíbené Medvědárium. Informační centrum je ve východní části Husova náměstí, otevřené je od osmi hodin do půl páté (s půlhodinovou přestávkou po poledni), bohužel pouze ve všední dny.
Iva Spurná, 7.4. 2011
historie

Město bylo založeno na soutoku řeky Mže (dnes Berounky) a Litávky kolem roku 1295 králem Václavem II. Opevněno bylo počátkem 14. století. Přestože město utrpělo ve své historii několik požárů, zachovalo se jeho historické centrum. MPZ zde byla vyhlášena v roce 1992 a dva roky trvala obnova nejcennějších historických objektů. Další opravy probíhaly po katastrofálních záplavách v roce 2002. Za rok 2009 získal Beroun titul Historické město roku. Cenný historický soubor tvoří zbytky hradeb, dvě dochované městské brány a jádra historických domů, převážně kolem hlavního Husova náměstí. Součástí opevněného města také je kostel sv. Jakuba s děkanstvím, stával zde i v roce 1427 zničený dominikánských klášter.

Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Beroun