Keltské oppidum o rozloze 90 hektarů nad soutokem Habrového potoka s Berounkou, osídlené zhruba poslední dvě století př.n.l. Známé je především nálezem depotu mincí v roce 1877 a následnou zlatou horečkou.
Hlavní obrázek místa
Na místě, kde byl nalezen poklad (zlaté duhovky) stojí dnes kříž. Tímto nálezem začala "zlatá horečka", kdy bylo hradiště překopáno skrz na skrz.
Jedno z nejznámějších keltských oppid leží na oválném kopci na vsí. Tam se nejlépe dostanete vlakem do zastávky Nižbor, vrátíte se kousek po proudu, pak přes most kolem zámku Nižbor a po proudu do Stradonic, odkud vede značená naučná stezka. Plocha tohoto keltského velkoměsta je vskutku impozantní – nepočítejte s tím, že si ho celé projdete za pár minut, ohrazeno bylo celkem přes 90 hektarů. Dodnes jsou patrné některé pásy opevnění a vstupní brána na jihovýchodě. Zde byla fortifikace doposud prokázána v pásu asi 70 m, tvořily ji hlavně kameny nasucho naskládané mezi dřevěné kůly zapuštěné v zemi. Z vnitřní strany na tuto hradbu navazoval hliněnokamenitý val. Většina opevněné plochy byla zastavěna, něketré budovy stály i mimo fortifikaci. Obytné stavby vznikaly spíše ve svahu, kde nešlo založit větší dvorec. Sklon terénu byl vyrovnán terasovitou úpravou. Dřevěná konstrukce domů stála na na sucho kladené podezdívce. Byly nalezeny i mnohé studny či nádrže na vodu. Toto hradiště nebylo jen tak nějaké sídlo – bylo centrem dálkového obchodu (nalezená mince ze severní Afriky), zpracovávaly se zde různé suroviny (např. jantar), sídlili zde lékaři, řemeslníci (kováři, šperkaři atd.), pravděpodobně se zde odlévaly a razily mince....
historie

První obydlí zde keltové začali stavět někdy po polovině 2. stol. před Kristem. První stavby opevnění jsou z doby kolem r. 120 př.n.l. Oppidum zaniká již kolem r. 40 až 25 př.n.l. Až 2. 8. 1877 zde syn hrobníka Libor Lebr nalezl ve zbytcích koženého vaku velké množství zlatých mincí, tzv. duhovek. Při následné "zlatokopecké" horečce, bylo překopáváním zničeno téměř vše, co se dochovalo. Ale i ta trocha, co se podařilo nalézt (exponáty můžete vidět v muzeích po celé Evropě) potvrzuje obrovský význam tohoto místa v době těsně před naším letopočtem.

Další texty historie
Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Stradonice