Barokní areál děkanství z počátku 18. století, postavený na místě gotické fary, ze které se prý dochovaly valeně sklenuté sklepy. Na fasádě pamětní bronzová deska Josefu Antonínu Seydlovi od sochaře Z. Dvořáka. Na zahradě pozdně barokní kaple s hranolovou věží.
Budovu děkanství najdete hned vedle kostela, na Seydlově náměstí – v severozápadním rohu původních středověkých hradeb.
27.2. 2011
historie

Hlavní budova děkanství je patrová barokní stavba z počátku 18. století. Byla postavena na místě gotické fary, ze které se prý dochovaly valeně sklenuté sklepy propojené chodbami. Na fasádě vedlejší budovy je pamětní bronzová deska Josefu Antonínu Seydlovi. Autorem reliéfu je sochař Z. Dvořák. Na zahradě děkanství stojí pozdně barokní kaple s hranolovou věží.

Další texty historie

Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Beroun