Kostel založen spolu s městem ke konci 13. stol., až do 16. stol. obklopen hřbitovem. V pol. 16. stol. přestavěn a koncem téhož stol. vyhořel. Obnoven a v 2. pol. 17. stol. postavena nová zvonice. V letech 1903 až 1907 větší opravy.
Kostel najdete v Berouně hned při náměstí. Dříve jej obklopoval hřbitov, dnes parkoviště. Jedná se o trojlodní baziliku s hranolovou věží na jižní straně. Zařízení kostela je převážně z 18. stol. Koncem roku 2000 byl kostel opatřen čtyřmi novými zvony (Václav, Ludmila, Anežka a Vojtěch).
4.4. 2004
popis

Kostel je koncipován jako bazilikální trojlodní stavba s emporami nad bočními loděmi. Ukončen je obdélným pětibokým presbytářem s hranolovou věží při jižní stěně. Na jihu a západě jsou čtvercové předsíně. Opěráky jsou na přesbytáři a severní straně lodi. Na severní zdi je reliéf Ukřižovaného z počátku 17. století, na západní straně pak pamětní deska Martinu Podstatnému z r. 1825. Trojlodí a presbytář mají křížovou křebínkovou klenbu z druhé čtvrtiny 16. století, podvěží má křížovou žebrovou klenbu a předsíně křížovou klenbu. V západní předsíni se zachoval na klenbě svorník s městským znakem z roku 1543. Na západní straně vede do kostela lomený portál, na jižní straně je renesanční portál, podobný portál vede i z lodi do sakristie. V kostele je několik barokních oltářů (17. a 18. století) – hlavní sv. Jakuba, v hlavní lodi pak jsou ještě oltáře sv. Josefa a sv. Kříže (ten pochází ze zrušené kaple…  číst dále

Ivka, 27.2. 2011

Kostel sv. Jakuba Většího

Kostel byl založen (stejně jako celé město) ke konci 13. století, přestavěn byl v roce 1543. V roce 1599 vyhořel a o sedm let později byl obnoven. V letech 1677–1683 přibyla ke kostelu zvonice od pražského stavitele V. Kapouna. Další velká obnova proběhla v roce 1736. V letech 1770–71 byly přistavěny boční empory, další oprava v roce 1784. Poslední větší úprava proběhla za vedení architekta Josefa Fanty v letech 1903–07. V roce 2000 byl kostel vybaven čtyřmi novými zvony, jejichž výroba byla financována z veřejné sbírky. Zvony pojmenované po českých světcích (Václav, Ludmila, Anežka a Vojtěch) vyrobila zvonařská dílka Rudolfa Manouška ze Zbraslavi. Dalším štědrým darem, tentokrát od farníků z partnerského města Rijswijk (Holandsko), byly v roce 2004 nové varhany. Před kostelem stojí morový sloup z roku 1680, kdy vymřela téměř polovina obyvatel města. Obrázky pocházejí z roku 1936, kdy nahradily malby na plechu…  číst dále

Další texty historie
Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Beroun