Výstavba kaple sv. Floriána v letech 1853 – 1854. Stavební materiál i obraz do kaple darovala kněžna Vilemína Kinská.
Kaple sv. Floriána ve Šlapanicích
© Pavel Vítek 03/2015
Obec Šlapanice najdeme 13 km severně od Slaného a 11 km jižně od Budyně nad Ohří. Obcí prochází silnice č. 118, spojující město Slaný s Litoměřicemi přes Budyni nad Ohří a silnice č. 239, vedoucí z Černčic u Loun do Černuce u Velvar. Kapli sv. Floriána najdeme v centu obce na návsi.
popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1318. V roce 1853 byl na obecní návsi položen základní kámen k vystavění kapličky. Zdejší panství i s okolím tehdy patřilo šlechtickému rodu Kinských a kněžna Vilemína Kinská darovala stavební materiál na výstavbu kaple. Také darovala do kaple oltářní obraz. Celá výstavba kaple tehdy přišla na 1.087 zlatých. Slavnostní zasvěcení nově vystavěné kaple sv. Floriánovi se konalo 7.5.1854.

Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Šlapanice