Obci dominující kostel sv. Václava se připomíná již v roce 1384. Za třicetileté války kostel zchátral. Proto byl kostel od základů přestavěn v barokním stylu a byl úplně dokončen roku 1752. Generální oprava kostela se uskutečnila v letech 1999-2000.
Kostel sv. Václava
© Pavel Vítek 03/2007
Obec Ledčice leží na severozápadním okraji mělnického okresu 8 km severně od Veltrus. Leží u staré teplické silnice, nyní I/608, při jízdě severním směrem za obcí Nová Ves na křižovatce u motorestu Na cikánce odbočit vlevo. Po podjetí dálnice již uvidíme charakteristickou siluetu kostela v Ledčicích.
popis

Loď kostela s valenou klenbou je 20 metrů dlouhá a 10,5 metrů široká. Kněžiště o rozměrech 7,20 x 6,40 m je půlkruhovitě zakončeno. Kostel na první pohled zaujme výrazným vstupním průčelím, nad nímž ční věžní patro s prohýbanou římsou, lobkovickým znakem, velikým děleným oknem a věžními hodinami na západní a severní straně. Podélné strany kostela jsou z každé strany prolomeny třemi okny. K oběma vnějším zdem kněžiště přiléhají nižší malé přístavky, sakristie na jižní a skladiště na severní straně. Střídání zakřiveného a rovného zdiva a jeho výrazná barevnost, nesou nezaměnitelné znaky baroka. K významným památkám vnitřního vybavení kostela patří hlavní rokokový oltář. Za ním na omítce je namalována oltářní architektura se šesti sloupy a čtyřmi postavami českých patronů, sv. Vojtěcha, Ludmily, Václava a Prokopa. Uprostřed jižní stěny kostela visí obraz svatého Václava s anděly a románskou stavbou…  číst dále

historie

Obec Ledčice patří k nejstarším obcím v Čechách. První zmínka o obci je již v roce 1102, kdy ji vlastnil Nemoj z rodu Vršovců. První písemná zmínka o obci je z roku 1226. Dominantou obce je kostel sv. Václava, postavený na vyvýšené části, se připomíná již v roce 1384, jako jednom ze 34 kostelů Řipského děkanátu. Vystavěn byl v gotickém slohu. V průběhu třicetileté války kostel tak zchátral, že již přestal sloužit svému účelu. Proto tehdejší majitelé panství Lobkowiczové rozhodli o přestavbě zdevastovaného kostela. Touto přestavbou pověřili vlašského architekta a malíře Girolama Jeronýma Costu. Ten celkovou hmotu kostela rozvrhl tak, že jeho půdorys tvoří kříž. Nový kostel byl postaven zcela nový mimo původní základy starého kostela. Kostel v pozdně barokním stylu byl úplně dokončen roku 1752. Vlastní stavbu provedl roudnický stavitel a měšťan rovněž italského původu, Petr Pavel Columbani. Generální oprava kostela se…  číst dále

Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Ledčice