Roku 1826 postavena na hořínském hřbitově osmiboká kaple Nejsvětějšího jména Ježíšova jako součást Lobkovického pohřebiště, které v půlkruhu obklopuje kapli.
Hřbitovní kaple na hořínském hřbitově
Hřbitovní kaple Nejsvětějšího jména Ježíšova na hořínském hřbitově se začala opravovat i s okolním pohřebištěm Lobkoviců. Stav v červnu 2018.
© Pavel Vítek 06/2018
Hořín je obec ležící asi 2 km západně od Mělníka v soutokové oblasti Vltavy a Labe. V obci je zámek, kde v pol. 18. století založili Lobkovicové svou rodovou rezidenci. Veřejnosti není přístupný.
Jižně od obce soutok Vltavy s Labem. V roce 1905 zde byl uveden do provozu laterální plavební kanál Vraňany – Hořín a nedaleko od vtoku do Labe zdymadlo, které je prohlášeno za technickou památku.
Obec Hořín je dostupná autobusy z Mělníka a z Kralup nad Vltavou. Hřbitov s kaplí Nejsvětějšího jména Ježíšova leží téměř v centru obce, po pravé straně směrem od Mělníka.

historie

Obec Hořín se v historických pramenech připomíná již roku 1319. Vždy byla mělnickým podhradím. Hřbitovní osmiboká kaple Nejsvětějšího jména Ježíšova pochází z roku 1826, kdy byla postavena jako součást areálu pohřebiště Lobkoviců. Pohřebiště v půlkruhu obklopuje kapli. V současnosti chátrá a mramorové desky jsou postupně likvidovány nenechavci.
    Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Hořín