Součást zdymadla Vraňany - Hořín, zřízeného v letech 1902–5 pro splavnění nejspodnějšího úseku Vltavy. Vodní dílo sestává ze dvou plavebních komor, technických a obytných budov a silničního mostu přes Laterální kanál.
Silniční most, dolní ohlaví komor, transformátor a řídící objekt z pravého břehu kanálu
© Ivan Grisa 05/2009
K plavebním komorám lze přijet po místní komunikaci přes obec Hořín (od silnice ke starému mělnickému silničnímu mostu). Vede tudy žlutá turistická značka a cyklistické stezky.

Plavební komory Hořín

Pro splavnění Vltavy mezi Vraňany a jejím ústím do Labe bylo nutno postavit umělý, tzv. Laterální (Boční) kanál. Ten začíná jezem Vraňany a v délce více než 9 km vede severně od původního koryta pod mělnický zámek, kde motá hlavy mnohým turistům. Na jeho dolním konci byly zřízeny plavební komory Hořín o rozměrech 137,5 x 20,0 a 73,1 x 11,0 m. Součástí stavby je i regulační objekt na pilíři mezi spodními ohlavími obou komor, obytné a provozní budovy pro obsluhu na levém břehu kanálu a silniční most. Celá soustava jezu a komor se nazývá zdymadlo Vraňany - Hořín a je nejstarší dosud využívanou umělou plavební cestou na našem území (mimo přirozené koryto vodního toku). Celé dílo bylo postaveno za tři roky v letech 1902–05.

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol., Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, IV. díl, str. 181-3, Libri 2004, 2.5. 2009

Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Hořín