tvrz Bruzovice

Stará cesta
Předpokládané drobné středověké sídlo jihozápadně od centra obce a panský folvark zvaný Horní dvůr. Pravděpodobná kolébka rodu Bruzovických z Bruzovic.
Celkový pohled na jádro lokality od severovýchodu
znatelná východní a severní hrana jádra hrádku
Graficke pismenko Ves Bruzovice je středně dlouhou lánovou vsí, vzdálenou asi 5 km severovýchodně od města Frýdek. Mezi nejvýznamnější dominanty současné obce patří katolický kostel, avšak né vždy tomu tak bylo. Počátky obce a její historie je spjata s rodem Bruzovických z Bruzovic, jejichž kolébkou na přelomu 13. a 14. století Bruzovice byly. Do současnosti však není s jistotou známo, kde přesně hledat prasídlo Bruzovických. Listiny se výslovně zmiňují o existenci panského dvora – folwarku – původně patrně opevněného, který se dodnes nachází na strategicky výhodném místě, na vrcholu tzv. Bruzovického kopce na rozhraní katastru Bruzovic a obce Sedliště. Horní dvůr, jak ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 11.5. 2006

Popis tvrziště v lokalitě Stará cesta
    Toto sídlo se nachází 900 metrů jjv. od tzv. Horního dvora na Bruzovickém kopci a necelé 2 km jzz. od kostela v Bruzovicích. Právě zde, v malém zalesněném údolíčku, kde pramení jeden z přítoků potoka Říčky, bylo možné sídlo nalezeno. Místo se nachází ve svahu na severní straně údolí, které je velmi hluboké a zvrásněné potokem. Centrální plato lokality má přibližně čtvercový půdorys cca 20 x 20 m se znatelnou hranou návrší převýšenou od okolí o

Historie Bruzovic a jejího sídla
    Ves Bruzovice patří do skupiny lesních lánových vsí, které na Frýdecku vznikaly na přelomu 13. a 14. století, i když můžeme na jejím katastru předpokládat starší osídlení. První dochovaná písemná zmínka je z roku 1305. Zakladatelem a prvním feudálním vlastníkem osady prý byl jakýsi Ondřej řečený Brus, dvořan prvního těšínského vévody Měška I., uváděného v latinské listině z roku 1297. Později se z jeho potomky, s predikátem Bruzovský z

61-62 Ostravsko

Frýdek-Místek  (FM)