Kamenná věž ze 13. / 14. stol. je jediným pozůstatkem Choceňské brány, která byla součástí městského opevnění a jednou ze tří městských bran. Opakovaně poničena požáry, vždy však opravena. R. 1808 zbořena přední brána, po velkém požáru r. 1844 zbořen průjezd brány a malá věž; opravena jen velká věž.
pohled na věž z hradebního okruhu

Letní komentované prohlídky věže:

Choceňská věž je přístupná v létě v rámci sobotních komentovaných prohlídek městských věží. Prohlídky začínají dvakrát denně před MÚ, vstupenky si je možno zakoupit v Informačním centru (v přízemí budovy MÚ Vysoké Mýto na náměstí Přemysla Otakara II.).
popis

Věž (22 m vysoká) se nachází ve východní části historického jádra poblíž jeho severovýchodního nároží ve Vladislavově ulici tam, kde začíná největší vysokomýtský park - Jungmannovy sady, které se táhnou podél hradební zdi, která na věž kdysi navazovala. Původní městská brána sestávala z hlavní věže, střední části v podobě hradby s průjezdem a menší věže. Zachovala se jen hlavní věž. Věž je třípatrová kamenná stavba s malými okénky, zdi z neomítnuté opuky jsou silné 2 m. Do věže se vstupuje portálem, dodatečně proraženým v přízemí věže (původní vchod je v prvním patře). Věž, ve které bývala také zvonice a byt hlásného, mívala 4 patra - poslední patro, na kterém býval dřevěný ochoz, bylo později zbořeno. Ze všech vysokomýtských věží je Choceňská brána nejautentičtější svým vzhledem. Jsou na ní přímo napojeny novější domy, ale citlivě, takže není nikterak zvlášť narušen její ráz.

Vojtěch Barcal, doplněno redakcí podle Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Zdeněk Fišera, Libri 2007; http://infocentrum.vysoke-myto.cz, 8.7. 2013

historie

Choceňská brána (nazývaná také Karaska) byla postavena koncem 13. stol. nebo v 1. pol. 14. stol. (Městské brány v Čechách, UPČ). Doba výstavby brány není zcela přesně známa. Brána se dvěma věžemi byla součástí městského opevnění, které bylo budováno od konce 70. let 13. století do 14. stol. a společně se svými sestrami Pražskou a Litomyšlskou branou střežila vstup do města. Zmiňuje se v letech 1433 – 1435. Stejně jako ostatní památky ve Vysokém Mýtě se nevyhnula několika požárům, které město postihly, ale byla vždy opravena. Od roku 1690 zde bylo městské vězení a sloužila také jako zvonice (pro tyto potřeby byla v 17. stol. věž stavebně upravována). Věž, ve které býval až do počátku 18. století také byt hlásného, mívala 4 patra - poslední patro, na kterém býval dřevěný ochoz, bylo později zbořeno. V období baroka po jednom z požárů získala věž r. 1781 dnešní charakteristickou cibulovitou báň. V pozdějších dobách, hlavně pak v 19.…  číst dále

Vojtěch Barcal, doplněno redakcí dle Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Zdeněk Fišera, Libri 2007; http://infocentrum.vysoke-myto.cz; Městské brány v Čechách, Tomáš Koutek, Brána 2003; Umělecké památky Čech, Moravy a Slezska 4., 4.7. 2013

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Vysoké Mýto