Nejstarší textilní podnik na zpracování, úpravu a bělení sukna ve Frýdku-Místku. Vystavěn na místě starší vodní papírny v r. 1832 židovským podnikatelem Josefem Munkem. V 50. a v 90. letech 19. stol. rozšiřován a modernizován. Po lokálním požáru v r. 1912 stará úpravna přestavěna do dnešní podoby.
Rezprezentativní fasáda mladší úpravny a bělidla, pohled od jihu
Několikrát přestavěný a upravený areál nejstarší textilní továrny ve Frýdku-Místku. Právě z tohoto místa začala expanze a budování rozsáhlejších a modernějších továren na území Frýdku i Místku. Soukenictví, respektive textilní průmysl a jeho výrobky, se posléze staly známé svou kvalitou nejen na území celé rakouské monarchie, ale i ve světě. Textilku založil v roce 1832 židovský podnikatel Josef Munk, když od vrchnosti odkoupil starou panskou vodní papírnu a upravil ji na jednoduchou manufakturu na zpracování sukna. Dnes se tento původní areál, mnohokrát ve své historii přestavovaný a rozšiřovaný, nachází v dolní části původního intravilánu Frýdku v blízkosti nádraží, v oblasti vymezené ulicemi Nádražní, Na Poříčí a Potoční. Původní pohon továrny zajišťoval starý mlýnský náhon, který začínal ve Starém Městě ...

historie

Nejstarší organizovaný textilní podnik na výrobu a úpravu textilního zboží na území města Frýdku založil v roce 1832 židovský podnikatel Josef Munk, jehož rodina se zde usadila a působila minimálně od roku 1708. V tomto roce majitel frýdeckého panství hrabě František Vilém Pražma z Bílkova povolil Mojžíši Munkovi z Lipníku (nad Bečvou) koupi domu na náměstí. Josef Munk se narodil v roce 1786 a již v mládí

Jan P. Štěpánek s využitím:Historie a současnost podnikání na Frýdecko - Místecku, 2005, Novodobí podnikatelé Frýdek - Místecka okolí, 1998, texty Mgr. P. Juřáka v regionálním tisku, 12.5. 2019

Půdorys místa

Letecký snímek současné situace: 1 - stará úpravna a bělidlo na místě bývalé vodní papírny, 2 - nová úpravna a bělidlo (Hotel Richtr), 3 - bývalá strojovna s komínem, 4 - obytná vila rodiny Munků
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Frýdek