Hrad založen někdy začátkem 13. stol. Po celou dobu své existence majetek rodu Barry. V 1. pol. 17. stol. jej David Barry přestavěl na zámek. Ten r. 1771 vyhořel, od té doby pustý. V 19. stol. dále poškozen těžbou vápence.
Severní část zámku od jihu.
Dramatická zřícenina zámku Barrymore stojí na nevysokém vápencovém suku na jižním okraji obce Castlelyons v severní části hrabství Cork. Na internetu je zámek znám především pod jménem Castlelyons. Zřícenina je snadno přístupná z místní silnice. Je na soukromém pozemku, vstup by měl být se svolením majitele. Na místě zámku stál ve středověku hrad. V obci je také zřícenina karmelitánského kláštera ze začátku 14. stol. Dále je tu hřbitov s pozůstatky středověkého farního kostela a novověkého anglikánského kostela sv. Anny. Na hřbitově stojí mauzoleum majitelů zámku, rodu Barrymore, z pol. 18. stol.
25.2. 2021
popis

Na místě zámku stál původně hrad, postavený v nevýrazné poloze na nízkém skalním suku nad mělkým údolím potoka Shanowennadrimina. Nevýrazná poloha někde u vody je pro anglonormanské hrady v Irsku příznačná. Jádro hradu zaujalo severní konec suku, jižně od něj se rozkládalo předhradí. Obě části hradu byly zhruba obdélné. Ve zříceninách zámku je i dnes rozpoznatelná jižní hradba jádra hradu. V jihozápadním pravoúhlém nároží je napůl zasypaná přízemní místnost s částečně dochovanou valenou klenbou. Klenba nese otisky prkenného bednění, je tedy datovatelná do doby vzniku hradu na začátku 13. stol. Jen pár metrů východně od ní je další přízemní valeně klenutá místnost. Její klenba přiléhá na spáru ke starší hradbě. Při stavbě klenby bylo bednění kryto košatinou, jejíž otisk je dosud patrný. Použití košatiny datuje klenbu nejdříve do 15. stol. Místnost osvětlovalo široké obdélné okno v hradbě. V západní boční zdi je malý krb. Při vstupu do místnosti…  číst dále

historie

Do 2. pol. 12. stol. byla zdejší oblast součástí irského království Uí Liatháin, pozdějšího panství Olethan. V době po anglonormanské okupaci Irska, v roce 1206, přidělil anglický král Jan Bezzemek (1199-1216) panství Olethan anglonormanskému šlechtici Vilému Barry. Král tím pouze potvrdil dřívější majetkové nároky Vilémova otce Filipa Barry. K zajištění Olethanu postavili jeho majitelé hrad Caisleán Ó Liatháin (hrad Olethan), známý také jako Barrymore (Veliký Barry). Z prvního jména je odvozeno jméno obce Castlelyons. Hrad stál na místě dnešního zámku, na nízkém vápencovém suku nad potokem Shanowennadrimina. Majetkem baronů (od roku 1261) a později vikomtů (od roku 1541) Barry z Buttevantu zůstal po celou dobu své existence. Na začátku 17. stol. byla hlavním rodovým sídlem tvrz Barryscourt. Vikomti Barry z Buttevantu byli do té doby katolického vyznání. Právě tehdy osiřel nezletilý David Barry. Podle tehdejších trestních zákonů (Penal Laws) byli…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia a https://www.archaeology.ie/archaeological-survey-ireland), 25.2. 2021

Irsko, Cork,