Zaniklá tvrz, jejíž existence byla jednoznačně spjata s opevněnou trhovou osadou Frýdberk. Postavena pravděpodobně v 2. pol. 13. stol. Na konci 13. stol. byla sídlem Stangeů a zároveň sloužila na ochranu vsi. Zpustla patrně společně s osadou poč. 14. stol., když fukce osady přešla na blízký Místek.
pohled na tvrziště od západu
© Jan P. Štěpánek 06/2005
Existence a doba trvání tvrze či menšího hrádku v poloze Lipina byl jednoznačně spjat s dobou existence opevněné trhové osady Frýdberk-předchůdce dnešního Místku. Jako oblastní sídlo Stangeů zřejmě tvrz na konci 13. století sloužila k jejich kolonizační činnosti na Místecku. Zároveň tvořila opěrný bod a ochrannu trhové vsi, která tvořila vlastně opevněné předhradí tvrze. Zde je patrně hůavní rozdíl mezi ochrannou a strážní funkcí blízkého Štandlu (700 m odtud) a obytnou fnkcí této tvrze. Archeologicky byla datována do průběhu či závěru 13. století. Zřejmě na počátku 14. století zpustla spolu s osadou, jejíž funkci převzalo (stejně jako jméno) nové městečko Místek. Hlavní zásluhu o samotné objevení této (ještě donedávna jen hypotetické) tvrze a osady má oblastní badatel pan Milan Boris, který ji v roce 1980 objevil. V tomto místě na SZ, v nejzašším místě ostrožny, na lehce vyvýšeném výběžku z plochy zaniklé vsi byla založena tvrz. Ze tří stran byla chráněna prudkými srazy k bezejmennému potoku a k říčce Olešné. Ze zbylé strany byla oddělena od plochy vsi 3-4 m hlubokým a kolem 13 m širokým čtvrt kruhovým příkopem před nímž byl vyhozen val (v malých částech zachovaným). Podle P. Kouřila prý opyš (nejzašší část ostrožny tvrze) přetínal druhý, krátký příkop (šířky 7 m, hloubky kolem 2,5 m). O tomto by se však dalo dohadovat, protože proč by stavebníci z opevnění vyjmuli strategický opyš? Plocha jádra má přibližně hruškovitý tvar rozdělený do tří výškových stupňů. Na nejvyšší, nepravidelně vejčité části, nad plochu osady asi o 1m vystupující části (osy 32 a 17 m), jsou dodnes velmi zřetelné výkopy po archeologických sondách. V této částu stával výzkumem doložený kamenný věžový objekt s hrázděnou vyšší částí krytou šindelem (vnitřních rozměrů 5,5 x 6,7 m). Zdi měla 0,75 m široké, z kamene, pečlivě kladeného na jílové pojivo. Do místnosti vedl…  číst dále
jps7, 3.1. 2005

, situace tvrze-orientováno na západ z připravované knihy Šlechtická sídla na Frýdeckomístecku
© Jan P. Štěpánek 01/2005
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),