Gotický vodní hrad z 12. století. Za 800 let trvání nebyl nikdy dobyt. V majetku rodu Pálffy, pak belgického rodu van der Stratenů-Ponthoz a nyní patří rodu Kinských (hraběcí linie Kinských na Sloupu).
Největší rakouský dochovaný středověký vodní hrad uprostřed městečka. Městečko leží 19 km od Nové Bystřice (okr.Jindřichův Hradec), směrem na Waidhofen an der Thaya nebo z přechodu České Velenice-Gmund stejný počet km, směrem na Schrems (OK. plánování trasy na www.mapy.cz).
Jaroslav Špiroch, 7.2. 2017
popis

Gotický vodní hrad z 12. století stojí na útesu skály, jen málo vyčnívající nad okolím. Hrad je na jihu chráněn obranným rybníkem, na východě potokem Romau a na západě a severu hradním příkopem. Je přístupný přes dva mosty (patrné stopy po padacích mostech) s renesančními branami. Na vstupní bráně je krásný portál s erby Pálffyů, van der Stratenů-Ponthoz a Kinských, na 2. bráně erb Kinských a nad ním arkýř. Vysoká hradní věž je nejstarší částí hradu a mohla být postavena již kolem r. 1160, zatímco většina hospodářských budov teprve mezi 15. a 16. stoletím. Velký gotický krov střechy s tesanými trámy je spojen dřevěnými kolíky a střecha pokryta šindelem. Zajímavé, vysoké hradní komíny jsou zakončeny cimbuřím. Vnitřní zařízení pochází z různých etap výstavby a některé stoly a truhly jsou ještě z gotiky, také jsou zachovány zbraně a stará brnění. Dále se zde nacházejí předměty denní spotřeby a portréty.

zdroj: Wikipedie, Paradoxy české šlechty - Vladimír Votýpka, Jaroslav Špiroch, 8.2. 2017

Další texty popis
historie

Hrad byl založen někdy v 2. polovině 12. století (uvádí se kolem roku 1160 a někdy též 1190) především k obraně zdejšího kraje Vitorazska (něm. Weitraer Gebiet), což bylo území na pomezí jihočeského Novohradska a Třeboňska a dolnorakouského Waldviertelu. O výstavbu se měl údajně postarat jistý Heidenreich. První písemná zmínka o existenci hradu pochází z roku 1205, kdy se uvádí Otto von Heidenreischtein. V roce 1297 dosavadní majitelé Hirschbergové prodali Heidenreichstein spolu s Pasovem rakouskému vévodovi Albrechtovi I. Počátkem 14. století zastavil vévoda Friedrich I. panství Heidenreichstein spolu s panstvím Litschau rodu Klingenberg. V roce 1348 vévoda Albrecht II. postoupil panství jako léno Albrechtu von Puchheim, jehož potomci vládli zdejšímu panství po další bezmála dvě století. Ti se také již na počátku 15. století rozhodli pro rekonstrukci hradu Heidenreichstein, která však musela být kvůli husitským válkám…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.ceskycestovatel.cz/heidenreichstein/ a další, 8.2. 2017

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek