Eltzerova přádelna

textilní továrna Jana Elzera Místek, Bahno - Slezan 03
Zaniklý areál přádelny z r. 1897 na Frýdlantské ul. v Místku. Moderní přádelnu s 19. tis. vřeteny vystavěli Rudolf a Jan Eltzerové jako součást rodinného textilního podniku. Součástí byla i honosná úřednická vila. Po r. 1946 součástí národního podniku Slezan. V r. 2017 proběhla demolice areálu.
pohled na přádelnu z místa vrátnice
© Jan P. Štěpánek 01/2017
Zaniklá historická textilní továrna, respektive přádelna firmy Jana Elzera z konce 19. století na křížení ulic Frýdlantská a Beskydská v Místku. Areál dotvářel široké spektrum textilních továren na území Místku i sousedního Frýdku. Komplexu do demolice dominovala dvoupatrová přádelna s výraznou schodišťovou a výtahovou věží. Jakékoliv ozdobné detaily fasád průčelí však byly zničeny břízolitovou omítkou. Na podzim 2017 proběhla demolice celého areálu a zvažuje se možné nové budoucí využití plochy.
popis

Z komplexu bývalé Elzerovy přádelny se zachoval do podzimu 2017 poměrně kompaktní ucelený areál. Tvořila jej vyšší patrová obdélná bloková budova, jejíž fasády (znehodnocené břízolitem) členilo množství velkých oken. Starší architektonické zdobné prvky prozrazovaly jen lizénové rámy a korunní římsa s navazující atikou v západním a východním průčelí. Mírně asymetricky z jižního průčelí vystupovala hmota hranolového schodišťového rizalitu. V minulosti bylo průčelí rizalitu nejprve zdobeno okrasným atikovým štítem, později (před r. 1938) byl o dvě patra navýšen do podoby věže. V severní části na přádelnu navazovala strojovna s vysokým cihlovým komínem. Jihozápadně od hlavní budovy, při Frýdlantské ulici, stála nenápadná patrová budova na obdélném půdoryse - bývalý úřednický a kancelářský objekt s vrátnicí. Před demolicí tato šedivá břízolitová budova nebyla ničím zajímavá, v minulosti se však jednalo o velmi výstavný objekt…  číst dále

historie

Podnikatel Jan Elzer založil svou obchodní činnost v Místku již v roce 1851 jako typický ruční tkadlec s jedním tkalcovským stavem. Časem se však díky své píli vypracoval a v roce 1871 vystavěl v ulici U Staré pošty (někdejší Císařská silnice), nedaleko svatojakubského kostela, menší mechanickou tkalcovnu o 150 stavech. Ta však zcela lehla popelem během velkého požáru Místku v roce 1887, který vypukl nedaleko tkalcovny. Jelikož z bezpečnostních důvodů městská rada zakázala obnovu tkalcovny, byl nucen Jan Elzer tkalcovnu vystavět na novém místě. Nový závod byl vystavěn do roku 1890 na dnešní Beskydské ulici, v místní části Bahno, kde již od roku 1882 měla firma své bělidlo a úpravnu. Historie textilky na konci Frýdlantské ulice, nedaleko Elzerovy mechanické tkalcovny, se začíná psát v roce 1897, kdy jí jako přádelnu vystavěli následovníci Jana Elzera, synové Rudolf a Jan. Do roku 1903 přádelna pracovala s 19.000…  číst dále

Jan P. Štěpánek dle Historie a současnost podnikání na Frýdecko-Místecku, 2005, 5.1. 2017

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Místek