Komplex jatečních budov byl postaven r. 1881, r. 1890 upraven (ing. Johann Langthaler). a r. 1921 byl modernizován (arch. Ignaz Felix). V l. 1902 a 1924-27 byl rozšířen. Jatka fungovala do 70. let 20. stol. V 90. letech byla koupena spol. Bauhaus a část budov byla zbořena. Památkově chráněný objekt.
průčelí k Bauhausu
© Jan P. Štěpánek 06/2005
Historicky a architektonicky cenný komplex budov městských jatek z režných cihel mezi železnicí, Janáčkovou a Pobialovou ulicí a slavnější ulicí Stodolní. Jatka byla vybudována městem v roce 1881 a roku 1921 zmodernizována. V letech 1902 a v letech 1924-27 výrazně rozšířena. Jatka fungovala až do 70. let 20. století, kdy část budov získala zcela jiné využití a část byla nevyužita. V 90. letech 20. století byla část budov necitlivě a nelogicky zbořena při výstavbě supermarketu Bauhaus. Nejcennější část s věží naštěstí stojí doposud. Bohužel chátrá a je bez využití. Jen čas od času se na veřejnost dostanou zprávy, že se někdo chystá něco s areálem dělat. Snad k tomu co nejdříve dojde a bude to řešení a využití hodné tomuto průmyslovému skvostu. V roce 2020 by se tak konečně mělo stát, na přelomu března a dubna by měla rekonstrukci s rozpočtem cca 200 milionů Kč zahájit společnost Zlínstav podle projektu architekta Roberta Konieczného. Po předpokládaném dokončení v roce 2021 by objekt měl sloužit jako výstavní prostory a zázemí městské galerie Plato.
Jan P. Štěpánek, Města a městečka...(K. Kuča), městské info, 13.6. 2005
Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Ostrava - Moravská Ostrava