Mlýnek s větrnou turbínou – vyskytují se na geograficky malém, omezeném prostoru mezi Moravskoslezskými Beskydami a Ostravou.
Celkový pohled na mlýnek s větrnou turbínou
Tento větrný mlýnek se nachází na ul. K Trati. Mlýnky s větrnou turbínou se začaly na našem území stavět počátkem 20. století. Tělo mlýnku s větrnou turbínou tvoří přízemní trámová konstrukce obdélného půdorysu, pobitá prkny z měkkého dřeva a krytá sedlovou střechou (často pokryta dehtovou lepenkou sloužící jako ochrana proti povětrnostním vlivům). Hlavní částí větrné turbíny je celokovové, mnoholopatkové větrné kolo s šikmo postavenými perutěmi. V interiéru dřevěné boudy se pak nachází jednoduché mlecí zařízení o jednom složení. Mlýnky s větrnou turbínou, na nichž se pouze šrotovalo, sloužily výhradně pro soukromou domácí potřebu drobného zemědělce.
Miroslav BITTER, 25.1. 2008
historie

Zajímavou skupinou v kategorii větrných mlýnů, jsou malé mlýnky s větrnou turbínou. U nás se vyskytují pouze v prostoru Ostravského Slezska. Zde se věnovala převážná část obyvatelstva práci v dolech a hutích, ale většinou vlastnili i menší zemědělskou usedlost. Dobytek potřeboval sešrotovat obilí, stejně tak se podomácku mlela mouka na ručním rotačním mlýnku pro početnou rodinu. Koncem 19.století tyto vrstvy domkářů, pracující často mimo obec, se díky dostatečným příjmům začali zajímat o koupi těchto mlýnků. Ty vyrábělo několik firem, např. KUNZ Hranice. Během 1.sv.války se však výroba přerušila a tak zdejší kovářské firmy začaly vyrábět jejich kopie, které zaplavily zdejší oblast. Bylo jich zde na několik set a jejich stavba skončila ve 40.letech 20.století. Do dnešních dnů jich zbylo pouhých několik kusů. Nejčastěji se jednalo o turbínu zn. Ajax, s rozpětím 3 m. Jeden z těchto mlýnků se nachází v zahradě, lokalita…  číst dále

Ivo Rozehnal - zdroj k článku - články z webu povetrnik.cz, 17.6. 2015

Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Šenov